MÈXIC


Novembre 2007

L’estat mexicà de Tabasco i Chiapas van patir greus inundacions els primers tres dies de novembre amb la mort de 14 persones i prop de un milió de damnificats, ha afectat el 80% de tot l’estat de Tabasco i la part fronterera de Chiapas, la major part dels ciutadans de la regió han perdut tot o la major part de les seves cases i pertinences, durant setmanes sinó mesos quedarà inundat per l’aigua bona part de l’estat de Tabasco, on milers de persones han hagut d’esperar a les teulades de les seves cases durant dies a ser rescatats.

Es tracta de un desastre natural que ha agafat per sorpresa a les autoritats mexicanes, el seu president Felipe Calderon ha promès ajudes extraordinàries de 7 mil milions de pesos (uns 400 milions d’euros) pels ciutadans afectats. Tot i això en Sálvano Briceño, director de la Estratègia Internacional de Reducció de Desastres de la ONU ha afirmat que aquests fenòmens turmentosos son fàcils de predir quin fet dona peu a pensar que es podia haver evitat en bona part aquest catàstrofe. En Andrés Granier, governador del estat de Tabasco creu que la manca de diversos projectes hidràulics han agreujat la situació pel desbordament dels tres rius de la regió. 

Per una part la població no vol abandonar les seves llars per por a perdre el poc que els hi queda i per altre es preveu una partida massiva de ciutadans cap a EUA en busca de treball.

A dia 11 de novembre l’exercit mexicà continua aplicant-se a fons juntament amb civils voluntaris per transportar tot tipus de material i aliments a les 17 poblacions que han quedat aïllades amb prop de un milió de persones.

 

Enllaços:

A EUA, Phoenix, demanen ajuda pels damnificats de Tabasco

Ajuda urgent a Tabasco web ayudaurgente.org

Càritas habilita a Tabasco una xarxa d'albergs per donar recer a 8.600 damnificats per les riuades

CONFLICTES ARMATS - SEGURETAT ALIMENTÀRIA - REFUGIATS 

SANITAT BÀSICA - IMMIGRACIÓ - CRISIS HUMANITÀRIES 

CRISI FINANCERA - CANVI CLIMÀTIC - CORRUPCIÓ 

REDISTRIBUIR LA RIQUESADARFUR