CANVI CLIMÀTIC

 

L'anomenat CANVI CLIMÀTIC és una realitat d'avui que en un futur molt pròxim anirà aguditzant i afectant en major mesura als més pobres.

La demostració científica que l'ésser humà està provocant i accelerant el "canvi climàtic" i de les seves repercussions ha estat dut a terme per un equip de 2.500 científics, que emparats per Nacions Unides formen l'anomenat Plafó Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) els estudis del qual i avaluacions sobre els riscs derivats de les activitats humanes han estat guardonats amb el Premi Nobel de la Pau.

Els treballs duts a terme pels membres de l'IPCC, així com les propostes per frenar i reduir el canvi climàtic han estat exposats ja en diversos treballs deixant oberta la línia d'investigació, estudi i propostes.

Respecte a l'impacte del canvi climàtic, una de les primeres conclusions que volem remarcar aquí és la pujada de temperatures en especial a Àfrica, on l'escalfament de bona part del seu territori impedirà del tot la seva producció agrícola i provocarà èxodes i fam severa, aguditzant la ja existent. Per tant l'escassetat d'aigua repercutirà en la salut i higiene, la fam i la pujada del nivell del mar en algunes costes provocaran efectes més desastrosos dels ja viscuts recentment.

La major repercussió serà per als països que tinguin menys recursos per defensar-se de les repercussions esmentades pel qual la malnutrició i fam, així com les epidèmies generalitzades seran de majors proporcions a les actuals.

Per tant el canvi climàtic no es tracta d'una cosa futura, d'una cosa que ha de venir, aquest ja és present en el nostre clima de manera tangible i per tant està afectant ja al nostre planeta i a nosaltres mateix, es noten els seus efectes en àmbits gelats, pel desglaç, i en àmbits secs on la desertització va ampliant la seva geografia dia a dia, mes a mes.

El mes de novembre del 2008, a la ciutat de València (Espanya) ha tingut lloc la reunió de l'IPCC per presentar l'informe sobre l'estat de la qüestió al món, allà també s'han fet presents nombroses organitzacions no governamentals interessades pel tema.

Els acords assolits a València serviran com a referència sobre canvi climàtic per a la reunió de Nacions Unides, amb presència dels Ministres de Medi Ambient, que tindrà lloc a Bali (Indonèsia) el desembre 2008 on hauran de decidir el protocol successor al Protocol de Kyoto fins a la data fixada del 2012.