FILIPINAS


Divendres 8 novembre 2013 el tifó *Haiyan devasta Filipines

- PETICIÓ AJUDA - 

Una vegada més un tifó de força 5 causa desenes de milers de morts i desapareguts, centenars de milers de damnificats i el desplaçament de desenes de milers d'ells per la perduda de llars, aliments, atenció sanitària i entorn segur. 

Un efecte meteorològic, un fenomen natural, tal vegada potenciat per l'escalfament del planeta i la falta de previsió i organització del govern de Filipines han donat com a conseqüència un enorme desastre humanitari, perdudes de vides, devastació, sofriment i més pobresa.

El govern de Manila va declarar 2 dies després l'estat de catàstrofe nacional, que permet al govern controlar els preus i desbloquejar fons d'emergència. Tot i amb això l'ajuda humanitària no troba ni la coordinació ni els mitjans i costa de fer-la arribar àdhuc passats uns dies del pas del tifó, el nerviosisme i la magnitud del desastre, sense aigua, ni menjar, desborden desesperació, saquejos i violència.

Després de quatre dies seguien cossos sense vida escampats entre les restes de cases, estris i tot tipus d'objectes i branques trencades. Malgrat l'arribada de la primera ajuda humanitària la majoria de les víctimes del tifó *Haiyan segueixen esperant ajuda, alguna cosa difícil d'entendre al segle 21. Sens dubte hem d'aprendre a preveure, evitar i coordinar situacions de perill i devastació com a est.

http://www.infobae.com/2013/11/11/1523032-la-onu-teme-lo-peor-el-paso-del-potente-tifon-haiyan-que-devasto-filipinas

http://internacional.elpais.com/internacional/2013/11/11/actualidad/1384155207_687088.html

http://www.taringa.net/posts/imagenes/17319880/super-tifon-haiyan-devasta-las-filipinas.html

Cases aplanades a la ciutat de Tacloban, província de Leyte, l'11 de novembre de 2013 (Ted Aljub / AFP / Getty Images) 

CONFLICTES ARMATS - SEGURETAT ALIMENTÀRIA - REFUGIATS 

SANITAT BÀSICA - IMMIGRACIÓ - CRISIS HUMANITÀRIES 

CRISI FINANCERA - CANVI CLIMÀTIC - CORRUPCIÓ 

REDISTRIBUIR LA RIQUESADARFUR