CRISI FINANCERA

www.eradicarlapobresa.cat

www.erradicarlapobreza.es

www.erradicarlapobreza.org

www.eradicatethepoverty.org

www.eradiquerlapauvrete.org

PODEM ERADICAR LA POBRESA pàgina actualitzada a 11/11/2009
Principal
BENVINGUDA
BASES DE LA POBRESA
EMERGÈNCIES
PRIORITATS
PROPOSTES
REFERENTS
MANIFESTOS
GOVERNAMENTAL
NO GOVERNAMENTAL
PARTICIPACIÓ
DOCUMENTS
NOTICIES
CONTACTAR
MEMORIA

 

Ja portem uns mesos envoltats de crisis, en realitat una barreja gens natural de despropòsits. Son moltes i diverses les crisis que envolten l’economia global, totes elles trenades per una economia gens orgullosa del seu propi nom.

Centrant-nos en la crisis anomenada “hipoteques deixalla”, nom poc afortunat i molt allunyat de la realitat donat que el problema no son les hipoteques sinó la especulació que l’envolta i sobre tot la transformació financera d’aquest deute en productes financers de rendibilitat alta i amb imatge de poc o cap risc, estem parlant de centenars de milers de milions de dòlars i d’euros any rera any transformats en productes financers.

Aquesta mena de transformació de risc immobiliari en títol de borsa introduït recentment sobre tot a EUA i la UE és el origen d’aquesta crisis i s’aconsegueix venent el deute, el risc, dels crèdits hipotecaris a entitats que converteixen un conjunt de deute en productes titolitzats a borsa, de manera que es poden vendre i comprar. Amb aquest tipus d’operacions les entitats financeres s’allibera comptablement del deute i per tant de risc, estalviant-se de fer les provisions de cobriment del deute que el banc central els reclama, un percentatge sobre el deute.

No cal dir que aquests títols han estat durant anys al mercat, cada any més títols i per més import, fins que el mercat s’ha saturat pel seu gran volum o agreujat per l'impacte d’altres crisis.

Les entitats financeres més afectades no han pogut fer front al pagament del títols vençuts o a punt de vèncer i la bombolla s’ha desinflat a gran velocitat. La por i la manca de liquidés ha bloquejat el mercat financer i fa trontollar tota l’economia, ajudat pel preu del petroli i pel fet que els desitjosos de guanys més segurs s’han llençat a comprar collites d’aliments i altres productes a futur amb més garanties i marge de benefici.

Donada la situació de caiguda en picat de l’economia o el risc que així sigui, els governs de EUA i la UE i els seus bancs centrals, dies enrere abanderats del lliure comerç, han injectat diners, centenars de milers de milions de dòlars i euros en el mercat, per tal que grans firmes financeres puguin fer front al venciment del deute que tenen amb els compradors dels seus títols i incorporar liquidés en el mercat financer. Tot molt rebuscat i recargolat però amb guanys enormes pels enginyers d’aquest mecanisme i alguns virtuosos més.

I a tot això em temo que el pagarem entre tots amb els impostos, el deute serà a costa de tots. Bé de tots exactament no, han hagut espavilats que han guanyat molts diners amb el negoci de la vivenda, les hipoteques i els seus productes financers. Ja ho diu més d’un que en temps de crisis es temps d’oportunitats.

Sigui com sigui, dia rere dia, grans experts continuen fent volar coloms amb el tema de la crisis, sense posar el dit a la llaga, on fa mal, i és amb diferència en el gran forat existent en el control d’alguns productes financers, com per exemple l'explicat anteriorment, productes financers que es venen en els mercats d’arreu del mon, així com la permissibilitat legal i operativa amb les operacions especulatives en tots els mercats, on públicament se’ls reverencia per les seves conquestes, els seus grans èxits, que corresponen a pèrdues per altres.

No cal dir que amb diners públics no es pot tapar els forats deixats per la cobdícia i la mala gestió, menys encara si els preus de les vivendes es mantenen alts per tal que els que volen encara treure més negoci ho puguin continuar fent a costa de la empenta del diner públic i el joc que poden provocar els grans capitals i els seus gestors.

Sens dubte cal un marc regulador més sensat, coherent i just, que permeti la operativa financera i que també la penalitzi quan calgui amb la mateixa agilitat, sense permetre l’especulació en cap mercat financer, monetari o de matèries primeres. I ja posats a introduir seny, ja és hora d’aplicar una petita taxa o impost destinada a Nacions Unides en totes les operacions d’aquests mercats com mida de recordatori de les dificultats provocades per la cobdícia i també del desig d’aplicar mides permanents i garantides de redistribució de la riquesa.
 

CRISI FINANCERA
REFUGIATS
IMMIGRACIÓ
CANVI CLIMÀTIC
CORRUPCIÓ
DARFUR
ETIÒPIA
HAITÍ
IRAQ
MÈXIC
MYANMAR
ORIENT MITJÀ
PAKISTÀN
R.D.del CONGO
SOMÀLIA
XINA
ZINBABWE

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Enllaços de referència:

Crisi financera, crisi global.

La FAO alerta que la crisi financera amenaça la seguretat alimentària malgrat la gran collita d'aquest any

Banc Mundial: Crisi financera.

CCOO Crisi financera

FAO El crack financer pot agreujar la crisi alimentaria

 

Altres enllaços:

FAO

 

Principal | BENVINGUDA | BASES DE LA POBRESA | EMERGÈNCIES | PRIORITATS | PROPOSTES | REFERENTS | MANIFESTOS | GOVERNAMENTAL | NO GOVERNAMENTAL | PARTICIPACIÓ | DOCUMENTS | NOTICIES | CONTACTAR | MEMORIA