MYANMAR apunts d'història

www.eradicarlapobresa.cat

www.erradicarlapobreza.org

www.erradicarlapobreza.es

AJUDA INTERNACIONAL

PER ERADICAR LA POBRESA

pàgina actualitzada a 17/06/2008
Principal
CRISI FINANCERA
REFUGIATS
IMMIGRACIÓ
CANVI CLIMÀTIC
CORRUPCIÓ
DARFUR
ETIÒPIA
HAITÍ
IRAQ
MÈXIC
MYANMAR
ORIENT MITJÀ
PAKISTÀN
R.D.del CONGO
SOMÀLIA
XINA
ZINBABWE

 

 

Myanmar l'antiga Birmània és un país del sud-est asiàtic, situat a la costa de l'oceà Índic, entre Tailàndia i Bangla Desh, també fronterer amb la Xina, l'Índia i Laos.

Es tracta d'un país una mica més gran que Espanya, on la gran majoria dels seus 60 milions d'habitants resideix en zones rurals, bàsicament vivint de manera austera de l'agricultura.

Myanmar es va alliberar en 1948 de l'imperialisme britànic, per tant fa sol 60 anys de la seva independència. Poc ha evolucionat des de llavors, es tràfic d'un país tradicionalista, en estat semifeudal, després de la seva independència ha passat a ser dirigit per diversos governs majoritàriament militars, moltes ocasions en situació de guerra civil.

El 1988 una junta militar va prendre el poder del país instaurant fins avui una dictadura militar, fèrria i cruel, denunciada per Nacions Unides i moltes altres entitats internacionals per crims contra la humanitat, pel motiu de la qual sofreix un parcial bloqueig econòmic i polític.

Com en altres ocasions les sancions econòmiques, la retirada d'inversions i el bloqueig dels comptes d'alguns dels dirigents de Myanmar a l'estranger, de poc ajuden a sortir de la pobresa a milions de persones.

Molts dels seus habitants volen fugir del país, d'altres han anat fugint a l'exterior, a Tailàndia hi ha més d'1 milió de refugiats. La pobresa és gairebé una forma de vida per a dues cinquenes parts dels seus habitants ja habituats a una vida molt austera i mancada de recursos.

El desastre natural del cicló Nargis ha forçat de nou un esforç en activar relacions diplomàtiques a
les què desitgem èxit i siguin inici d'un canvi favorable als drets humans i les condicions de vida dels seus habitants.

2008
JUNY, EL PODER DE LA JUNTA MILITAR INSENSIBLE

A mida que van passant els dies el record i l'ajuda cap a les víctimes del cicló es va esvaint, com si s'anés encongint fins tornar-se invisible o totalment transparent, ja no es notícia de portades i tot i l'esforç de diverses organitzacions governamentals i no governamentals, la pobresa s'ha tornat més quotidiana entre una població amb pocs recursos i alternatives.

De moment la dictadura va guanyant la partida, esperem que en breu els presoners polítics i els exiliats, així com els refugiats, puguin viure en llibertat a Myanmar dins una transició fluida, desitgem a Nacions Unides èxit en aquesta tasca dura i difícil, imprescindible per eradicar la pobresa en aquest país asiàtic.

2008 MAIG, EL CICLÓ NARGIS CAUSA ESTRALLS A MYANMAR

El cicló Nargis en amb prou feines 72 hores va passar en cas de ser un cicló de poca consideració a convertir-se en el major desastre natural per a la població de Myanmar i el segon en importància al sud-est asiàtic.

El 2 de maig el cicló Nargis tocava terra en la divisió d'Ayeyarwady, amb ones superiors a 3 metres d'altura i vents màxims de 200 km/h recorrent el país cap a Yangon, la seva capital, on va arribar amb vents de 130 km/h, l'endemà, a primera hora del 3 de maig s'havia convertit en tempesta tropical de baixa intensitat.

En amb prou feines 32 hores el cicló Nargis va arrabassar la vida a més de 40 mil persones, segurament moltes més a causa del gran número de desapareguts, afectant la vida de més de 2 milions de persones, destruint llogarrets, pobles i cents d'edificis en ciutats com Bagale, Rangun, Labutta o Yangon, en especial en tot el delta del riu Irrawaddy, que ha quedat inundat.

La força del cicló ha tallat la llum, l'aigua potable, les conduccions d'aigua residual i destruït gairebé tot el que va trobar al seu pas, també els extensos camps d'arròs, quedant destruïda bona part de la collita del país.

La població afectada està majoritàriament sense empara, ni aliments, ni aigua potable, sense ajuda, indefensa, a la intempèrie. Aquesta situació s'enceba encara més en les persones sense recursos, així com en els nens i nenes que han quedat totalment desemparats. A les ciutats afectades els preus dels aliments i aigua s'han multiplicat per 4.

Davant d'aquest desastre natural la Junta Militar sembla reaccionar amb lentitud o ineptitud, sigui com fos la seva reacció sembla no estar a l'altura que la necessitat obliga.

Tot i que el govern de la Junta Militar va demanar ajuda a Nacions Unides, s'ha mostrat desconfiat i lent a concedir els visats necessaris per entrar al país el personal d'ajuda humanitària, tardant 4 dies a començar a concedir-los a comptagotes.

Hi ha hagut algun dignatari europeu com el president de França, i algun més nord-americà que s'ha mostrat favorable a entrar a Myanmar i distribuir l'ajuda humanitària sense cap permís i sens dubte no hauran estat els únics en pensar-ho veient el desastre ocorregut i l'estat en el qual han quedat cents de milers de persones.

Tot i repudiant els actes d'un govern autoritari, una dictadura militar despòtica, l'ús de la força posaria en perill la resolució del conflicte ja que a l'ús de la força sens dubte una altra força li respondrà i mentre les víctimes d'aquest desastre natural moriran de gana, malaltia o d'oblit.

La millor ajuda serà la que arribi a les víctimes i per a aconseguir-ho quina millor manera que la coordinació a través de Nacions Unides.

Igual com en altres parts del món hi ha que veu en tot desastre una oportunitat de negoci a curt, mitjà o llarg termini, i no solament em refereixo als espies, comerciants d'armes, caçadors de fortuna, també als serveis de transport i distribució, reparació d'infrastructures, com carreteres, línia elèctrica, canonades, clavegueres, i també els especuladors i els lladres.

Necessàriament des de Nacions Unides s'ha de replantejar la manera com abordar desastres naturals d'aquesta envergadura per aconseguir que l'ajuda humanitària compleixi sempre la seva comesa sense traves ni demores.


Entitats ja col
.laboradores en l'ajuda a Myanmar:


Agencia Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament (AECID), ajuda a través de Nacions Unides

Acció contra la Fam, ajuda en el transport i distribució d'aliments

Amnistia Internacional realitza la campanya mundial contra la utilització dels nens soldats

Care Internacional

Human Rights Watch

International Federation Terre Des Hommes, federación internacional en ayuda de los niños del mundo

Médicos del Mundo, ayuda y atención médica

Médicos Sin Fronteras, ayuda y atención sanitaria

Movimiento Cruz Roja Internacional / Media Luna Roja: Programa de Ayuda a los Niños Afectados por Conflictos Armados http://www.ifrc.org/

Naciones Unidas, enlace de petición de ayuda

Servicio de Ayuda Humanitaria de la Comisión Europea

Soldier Child International, organismo internacional que ayuda a los que son o fueron niños soldados.

World Vision, ayuda a los niños a través de apadrinamientos

 

  Arriba
MYANMAR apunts d'història
MYANMAR clam democràtic
MYANMAR ajuda humanitària
   
 

Principal | CRISI FINANCERA | REFUGIATS | IMMIGRACIÓ | CANVI CLIMÀTIC | CORRUPCIÓ | DARFUR | ETIÒPIA | HAITÍ | IRAQ | MÈXIC | MYANMAR | ORIENT MITJÀ | PAKISTÀN | R.D.del CONGO | SOMÀLIA | XINA | ZINBABWE