DIA INTER. ERADICAR LA POBRESA

www.eradicarlapobresa.cat

www.erradicarlapobreza.es

www.erradicarlapobreza.org

www.eradicatethepoverty.org

www.eradiquerlapauvrete.org

ERADICAR LA POBRESA pàgina actualitzada a 10/11/2010
Principal
BENVINGUDA
BASES DE LA POBRESA
EMERGÈNCIES
PRIORITATS
PROPOSTES
REFERENTS
MANIFESTOS
GOVERNAMENTAL
NO GOVERNAMENTAL
PARTICIPACIÓ
DOCUMENTS
NOTICIES
CONTACTAR
MEMORIA

 

 

17 d’octubre - DIA INTERNACIONAL PER LA ERADICACIÓ DE LA POBRESA

 

 

El pròxim dia 17 d'octubre del 2010 serà de nou el DIA INTERNACIONAL PER LA ERADICACIÓ DE LA POBRESA, és un dia assenyalat i un altaveu enorme per reclamar als governs el compliment dels seus compromisos donats en Nacions Unides en favor de l'eradicació de la pobresa.  

El 1992, l'Assemblea General de l'ONU, acollint amb satisfacció el fet de què, el 17 d'octubre, algunes organitzacions no governamentals, per iniciativa d'una d'elles (el Moviment Internacional ATD Quart Món amb seu a França) havia celebrat en molts Estats el Dia Mundial per a la Superació de la Pobresa Extrema, va declarar aquesta data Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa (resolució 47/196, de 22 de desembre 1992).

Des de llavors desenes de milions de persones fan sentir la seva veu contra la pobresa en actes i esdeveniments de tot tipus. També enviant missatges i peticions exhortant als seus dirigents a complir les seves promeses. Demanen que l'acció dels ciutadans vagi acompanyada de l'acció dels governs, tant als països en desenvolupament com als països desenvolupats, en suport als Objectius Del Mil·lenni.

I és que sens dubte podem eradicar la pobresa i hem d'aconseguir-ho, acabem amb la passivitat i la indiferència, fan falta fets i no només paraules boniques, la voluntat política no pot quedar només en als discursos, cal complir els compromisos d'ajut econòmic, social i polític.

A partir de l'esforç de desenes de milers de persones i milers d'entitats, reafirmem la voluntat humana de reclamar el final de la indignitat de la pobresa extrema, el final de la mort per falta d'aliments, el final de la mort per falta de medicaments bàsics, preventius i curatius, el final de la indefensió, la pau no existeix en un entorn de pobresa de la mateixa manera que tampoc no existeix justícia allà on la pobresa s'ha enquistat.

Hem d'unir propostes i esforços, propagar la unitat davant la pobresa, que les entitats vinculades a Nacions Unides, juntament amb les federacions, plataformes i coordinadores aglutinin accions unitàries, massives, amb repercussió social i política, convertint-les en propostes concretes, públiques i reivindicatives que permetin reclamar l'eradicació de la pobresa com una prioritat màxima de la nostra societat, també de tota la humanitat, també replantejant la gestió de l'ajuda humanitària, la solidaritat i la cooperació, tant a nivell d'entitats públiques com privades, hem de donar més protagonisme i autoritat a les entitats que demostren la seva efectivitat, així com ratificar i complir els acords de Nacions Unides.

Com diu un dels lemes d'aquesta diada, "rebel·la't contra la pobresa. Més fets i menys paraules", hem de reclamar el compliment de les promeses que tots els governs van fer a l'assemblea general de Nacions Unides i complir la seva paraula per eradicar la pobresa i complir tots els objectius del mil·lenni.

Amb aquestes línies t'invitem a que tu també t’uneixis, et facis ressò d'aquest objectiu, el dia 17 d'octubre del 2009 ha de donar un impuls per a l'eradicació de la pobresa, a favor dels més indefensos, dels més pobres, i hem d'aconseguir que aquells que no volen sentir-lo ho sentin, que aquells que han d'ajudar a aconseguir-ho ho sentin, que aquells que impedeixen aconseguir-ho ho sentin, perquè estem convençuts i decidits a aconseguir-ho.

Peticions

- MÉS AJUDA OFICIAL AL DESENVOLUPAMENT, prioritzant els sectors socials bàsics, fins arribar al compromís del 0,7% del PNB amb la màxima urgència, destinant un mínim del 20% d’aquesta ajuda a serveis socials bàsics.

- MILLORAR EL RESULTAT DE L’AJUDA, deslligar-la dels interessos comercials dels països rics i orientar-la als interessos dels països més pobres, sent coherent amb els Objectius Del Mil·lenni.

- MÉS COHERÈNCIA en les diferents polítiques dels nostres governs per tal que totes elles contribueixin a eradicar la pobresa.

- CANCEL·LAR EL DEUTE IMPAGABLE que pesa sobre els països més pobres, cal que els països rics, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional cancel·lin ja el 100% d’aquest deute.

- PENALITZAR LA CORRUPCIÓ I ALS CORRUPTES impedint la seva pràctica impunitat i la seva repercussió social, política i econòmica.

- DEUTE PER DESENVOLUPAMENT invertint els diners alliberats en la cancel·lació del deute dels països més pobres per tal d’aconseguir els Objectius del Mil·lenni, així com l’emissió de deute públic de tots els estats per finançar projectes d’ajuda humanitària i cooperació internacional.

- CANVIAR LES NORMES DE COMERÇ INTERNACIONAL que privilegien als països rics i al seu comerç impedint el desenvolupament econòmic en els països pobres provocant més pobresa i destruint el seu mitjà ambient.

- ELIMINAR LES SUBVENCIONS que permeten exportar els productes dels països  rics per sota del preu de cost del producte i provocant la desaparició del sostén de les comunitats rurals en els països pobres.

- PROTEGIR ELS SERVEIS PÚBLICS de les privatitzacions amb la finalitat d’assegurar els drets a l’alimentació, accés al aigua potable i als medicaments essencials.

-JUSTÍCIA ECONÒMICA PER REDISTRIBUIR LA RIQUESA i evitar la cobdícia i la especulació en el mon econòmic i financer, també a través de la supressió dels anomenats paradisos fiscals i la lluita contra la evasió fiscal, amb nous impostos concrets sobre operacions financeres i comerç d’armes.

- AFAVORIR L’ACCÉS A LA TECNOLOGIA per part dels països pobres per tal que puguin gaudir dels seus beneficis.

Propostes i adreces en Internet

 

Què puc fer?

Tots fem falta, podem fer mil activitats, aquí hi ha algunes propostes per a fer avançar el pes del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa.

1.    Realitzar una concentració o una manifestació

2.    Enviar cartes amics, coneguts, entitats, polítics, mitjans de comunicació, esglésies, etc.

3.    Difondre el calendari i els actes proposats per les entitats vinculades

4.    Promoure formes de participació

5.    Concursos de fotografia, dibuix, pintura, poesia i contes curts

6.    Incorporar en l’activitat de la vostra associació la referència a aquest dia especial

 

ALIANZA ESPAÑOLA CONTRA LA POBREZA

http://www.rebelatecontralapobreza.org/

NACIONES UNIDAS - Día Internacional para la Erradicación de la Pobreza http://www.un.org/depts/dhl/spanish/poverty/index.html

NACIONES UNIDAS UNICEF - Unidos por la infancia http://www.enredate.org/index.php?option=com_content&view=article&id=93:dia-internacional-para-la-erradicacion-de-la-pobreza&catid=47:categoria-1-dias-mundiales&Itemid=64

LEVANTATE CONTRA LA POBREZA

http://www.standagainstpoverty.org/es

NACIONES UNIDAS Cumbre del Milenio

http://www.un.org/spanish/milenio/summit.htm

NACIONES UNIDAS Cumbre de Monterrey 2002

http://www.un.org/spanish/conferences/ffd/

NACIONES UNIDAS Objetivos de Desarrollo del Milenio

Objetivos de Desarrollo del Milenio (ODM)

SIN EXCUSAS 2015 CAMPAÑA DEL MILENIO

http://www.sinexcusas2015.org/

 

Tornar a Manifestos